Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
funfel_m
Dołączył: 01 Lis 2008
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob 20:40, 01 Lis 2008 Temat postu: spirytus z dynii |
|
|
Witam. Jestem studentem V roku i już niedługo czekam mnie egzamin magisterski...tematem mojej pracy bedzie tak jak w temacie, w uproszczeniu badanie spirytusu z dynii...mam pytanie czy posiada ktoś jakąś literture która mogłaby mi się przydać...pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
pumpkin
Administrator
Dołączył: 09 Paź 2007
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Czw 9:01, 06 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Literatury nie posiadam, ale chętnie poznałbym wyniki twojej pracy, także te organoleptyczne
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
adam dynia
Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 419
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wielkopolska , kotlin
|
Wysłany: Czw 15:32, 06 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
a co ty studjujesz ? ogrodnictwo ?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szymonambar.
Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 243
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/5
|
Wysłany: Czw 16:54, 06 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
wątpię co ma spirytus do ogrodnictwa po za tym niemożna studiować ogrodnictwa są różne kierunki ja np po gim chce iść na architekture krajobrazu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
funfel_m
Dołączył: 01 Lis 2008
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon 23:07, 10 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
co do smaku to podobno jest słodkawy...studjuje biotechnologie-specjalizacja technologia spiryusu i drożdzy...jak tylko bede miał jakies wyniki na pewno się pochwale...a moze macie jakiaś literature gdzie jest skład chemiczny dynii??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szymonambar.
Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 243
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/5
|
Wysłany: Wto 12:22, 11 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Skład chemiczny dyni :
m.in. kukurbitacyny, fitosterole, glikozydy, pepenozyd, alkaloid (w nasionach); w miąższu zaś prowitamina A, sole mineralne.
nie wiem czy to jest to co chcesz ale napisać nie zaszkodzi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
funfel_m
Dołączył: 01 Lis 2008
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto 12:31, 11 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
to też na pewno się przyda..ale głównie chodzi mi o cukry(konkretnie jakie i ile)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szymonambar.
Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 243
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/5
|
Wysłany: Wto 14:12, 11 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Wartości odżywcze
nie odpowiedziałem chyba na twoje pytanie ale mam nadzieje ze trochę pomoże
Wartość kaloryczna dyni nie jest wysoka - 100g świeżej masy daje około 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywcza jest dość duża, znacznie większa niż ogórka. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu, gdyż zawiera dużo karotenu (prowitaminy A) - im bardziej intensywny jest kolor miąższu, tym więcej witamin. O wartości dyni decyduje głównie zawartość cukru, która zależnie od odmiany i stopnia dojrzałości może dochodzić do kilku procent. Dynie zawierają stosunkowo dużo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych - zwłaszcza fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Są niskokaloryczne i beztłuszczowe. Zawierają także pektyny i kwasy organiczne.
Poszczególne gatunki w obrębie danego rodzaju lub poszczególne odmiany w obrębie jednego gatunku mogą się od siebie nieznacznie różnić wartościami odżywczymi. Poniżej przedstawiamy ważniejsze cechy różnych roślin z tego rodzaju:
miąższ dojrzałej dyni olbrzymiej zawiera 4,34-7,85% węglowodanów, jej owoce zawierają dużo karotenu (prowitamina A), a także małe ilości witaminy B1, B2 i C,
nasiona dyni zwyczajnej zawierają 35-45% tłuszczów; jej odmiana - dynia oleista jest źródłem bardzo cennego oleju jadalnego (zawartość w nasionach: 23-50%),
pokrywa nasienna dyni oleistej zawiera 25-50 % tłuszczów,
kabaczek zawiera 2,9% węglowodanów i dużo składników mineralnych. W 100 g świeżej masy znajduje się 15 mg witaminy C i 0,75 mg witaminy B1,
owoce kabaczków i cukinii zrywa się nie całkiem dojrzałe i dlatego zawartość witamin jest nieco mniejsza niż u dyni olbrzymiej,
porcja 100g lekko ugotowanej cukinii lub patisona dostarcza zaledwie 19 kcal,
patisony mają więcej witaminy C, bo około 30 mg % oraz więcej związków mineralnych (Mg, K, Ca i Fe) niż ogórek.
. W pestkach dyni znajduje się około 40% oleju, 0,70% soli mineralnych, ponad 1% błonnika również białka, cukry, enzymy i żywice. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny. Zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Posiadają witaminy A, B9, B15,
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
funfel_m
Dołączył: 01 Lis 2008
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto 14:56, 11 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
wielki dzięki...na pewno mi się to przyda...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szymonambar.
Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 243
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/5
|
Wysłany: Wto 20:58, 11 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
to się ciesze masz jeszcze jakieś Pytania  ? ? ? ?:
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
funfel_m
Dołączył: 01 Lis 2008
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto 21:05, 11 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
jak znajdziesz coś o tych cukrach to napisz...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|